Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Διαλογή στο ΤΕΠ

Έχετε βρεθεί σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε μέρα γενικής εφημερίας; Έχει τύχει να περιμένετε στην ουρά αναμονής ως ασθενής; Αν η απάντηση είναι "ναι", τότε σίγουρα μία λέξη σας έρχεται στο μυαλό: χαμός! Μήπως όμως έχετε διερωτηθεί γιατί να συμβαίνει αυτός ο χαμός σε μια χώρα που θέλει να λέγεται πολιτισμένη; Σίγουρα, σημαντικό ρόλο παίζουν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, ωστόσο δεν είναι η κύρια αιτία αυτής της κατάστασης.
Ο βασικός λόγος της δυσλειτουργίας των ΤΕΠ στη χώρα μας είναι η τεράστια και ανεξέλεγκτη προσέλευση ασθενών σε γενικά (τριτοβάθμια) νοσοκομεία, ανεξάρτητα από το πρόβλημα υγείας που τους απασχολεί. Πιο συγκεκριμένα, κάθε πολίτης αυτής της χώρας που έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή αισθάνεται πως έχει πρόβλημα υγείας ή θέλει να διώξει την παραμικρή του ανησυχία σχετικά με το αν έχει ή δεν έχει πρόβλημα υγείας, επισκέπτεται ελεύθερα το ΤΕΠ ενός εφημερεύοντος γενικού νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα είναι σε κάθε εφημερία τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν από ασθενείς, η πλειονότητα των οποίων δεν έχει κανένα οξύ πρόβλημα υγείας που να χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης! Το πρόβλημα αυτό είναι καθημερινό, ταλαιπωρεί το προσωπικό (ιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικό προσωπικό) και εξαντλεί όσους ασθενείς νοσούν πραγματικά και περιμένουν ώρες στην ουρά για να εξετασθούν. Παράλληλα, αποσπά την προσοχή του προσωπικού από τους ασθενείς που πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα και μειώνει σημαντικά την ποιότητα της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας, με δυσάρεστες συνέπειες για τους πραγματικά πάσχοντες. Το πρόβλημα παίρνει τεράστιες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς και το μεγάλο όγκο περιστατικών που διακομίζονται στα ΤΕΠ με το ΕΚΑΒ και τα οποία συνήθως πρέπει να αντιμετωπισθούν επειγόντως.
Γιατί, όμως, να συμβαίνει αυτό; Μήπως στις χώρες του εξωτερικού,όπου τα ΤΕΠ λειτουργούν πιο εύρυθμα, οι πολίτες αρρωσταίνουν λιγότερο; Μήπως εμείς οι Έλληνες είμαστε περισσότερο ανασφαλείς με την υγεία μας; Σίγουρα όχι. Απλά, εδώ στην Ελλάδα κάνουμε πάντα τα εύκολα δύσκολα. Δεν εφαρμόζουμε το αυτονόητο, δεν εφαρμόζουμε το λογικό. Το οξύμωρο είναι ότι, τη λύση για πολλά προβλήματα την ξέρουμε όλοι αλλά, κανείς δεν την εφαρμόζει!!! Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση των ΤΕΠ.
Τι είναι, λοιπόν, αυτό που πρέπει να γίνει; Τι φωνάζουν όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία; Διαλογή στα ΤΕΠ. Τι είναι αυτό; Με απλά ελληνικά, διαλογή είναι ο διαχωρισμός των επειγόντων από τα μη επείγοντα περιστατικά. Ποιός, δηλαδή,ασθενής έχει οξύ πρόβλημα υγείας και πρέπει να επισκεφθεί το ΤΕΠ και ποιός δεν έχει οξύ πρόβλημα και πρέπει να επισκεφθεί τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΙ) σε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Με τον τρόπο αυτό, θα μειωθούν σημαντικά τα περιστατικά στα ΤΕΠ, θα προσέρχονται όσοι θα έχουν πραγματική ανάγκη άμεσης θεραπείας, το προσωπικό θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς και η ποιότητα της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας θα βελτιωθεί αισθητά.
Ο τρόπος της διαλογής των ασθενών είναι εύκολος. Ή με τη διαλογή στην είσοδο του ΤΕΠ και την παραπομπή στα ΤΕΙ για την επόμενη ημέρα όσων δεν έχουν απειλητικό για τη ζωή τους πρόβλημα, είτε με τη δημιουργία κέντρων υγείας αστικού τύπου. Στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει κάθε ασθενής -εκτός από εκείνους που διακομίζονται με ΕΚΑΒ- να επισκέφτεται πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια κέντρα υγείας και εφόοσον κριθεί απαραίτητο από τους γιατρούς, να διακομίζεται με ειδικό παραπεμπτικό σημείωμα στο τριτοβάθμιο γενικό νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: